Beograd, 5. januara 2016. – Knjige objavljene u izdanju Arhipelaga našle su se u godišnjim izborima kritike u više štampanih, elektronskih i internet medija.
U izboru kritičara Politike, objavljenom u novogodišnjem izdanju Kulturnog dodatka, našao se roman Petera Esterhazija Ništa od umetnosti. Ovaj roman je uvršćen u izbor stranih knjiga koje su obeležile 2016. godinu, dok su u izbor najboljih knjiga srpske književnosti objavljenih u protekloj godini uvršćeni knjiga priča Jelene Lengold Raščarani svet i roman Darka Tuševljakovića Jaz.
Jelena Lengold Rascarani svet Darko Tusevljakovic Jaz Peter Esterhazi Ništa od umetnosti
Internet portal Before After na top listu najznačajnijih knjiga objavljenih u 2016. godini uvrstio je knjigu priča Jelene Lengold Raščarani svet.
„U najboljoj tradiciji andrićevskog psihološkog realizma, Lengold uspeva da čitaoca drži u savršeno stilizovanoj, diskretnoj napetosti koja raste sve vreme do kraja priče, sve do one ključne tačke u kojoj se dešava preokret i ono nevidljivo se pojavi u svoj svojoj nepozivosti. I zauvek menja poredak stvari“, tako Marjan Čakarević, kritičar portala Before After, obrazlaže ovaj izbor.
Belgrade Edt Culture blog je u izbor „TOP 10 domaćih knjiga koje su obeležile 2016. godinu“ uvrstio knjigu priča Jelene Lengold Raščarani svet (na prvom mestu) i roman Darka Tuševljakovića Jaz.
Prema oceni Belgrade Edt Culture blog, „najnovija knjiga priča Jelene Lengold, Raščarani svet je najbolje književno delo domaćeg autora u prethodnoj godini“.
U izbor „TOP 5 stranih knjiga objavljenih u 2016. godini“ Belgrade Edt Culture blog je uvrstio roman norveškog pisca Eugena Šuljgina S nekog drugog sveta.
Belgrade Edt Culture blog je objavio i listu najboljih domaćih izdavača. Prema oceni Belgrade Edt Culture blog, „Arhipelag je obelezio i ovu kalendarsku godinu, kao jedan od top 3 izdavača u zemlji“.
NIN-ov žiri kritike za roman godine uvrstio je roman Darka Tuševljakovića Jaz u uži izbor, među 11 najboljih romana objavljenih u 2016. godini. Pored Jaza, u širem izboru za NIN-ovu nagradu našao se i roman Milana Pece Nikolića Kulturan svet.
Eugen Šuljgin S nekog drugog sveta Milan Peca Nikolić Kulturan svet Arhipelag Katalog 2016