Beograd, 23. novembra 2015. – Književno veče Amira Ora, velikog izraelskog pesnika i esejiste, održaće se u Klubu Doma omladine Beograda 24. novembra s početkom u 19 časova. O poeziji Amira Ora govoriće Vida Ognjenović i Gojko Božović.
Amir Or će čitati svoje pesme i razgovarati sa čitaocima i medijima.
Amir Or narednih dana boravi u Srbiji povodom srpskog izdanja svoje najznačajnije knjige pesama Muzej vremena koja je nedavno objavljena u Arhipelagu u pesničkoj ediciji Element, u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija.
Amir Or će tokom boravka u Srbiji, posle Beograda, imati književne večeri u Novom Sadu i u Zrenjaninu. Or, poznat i kao odličan govornik poezije, održaće književno veče u okviru Novosadskog književnog festivala na brodu „Cepelin“. Veče u Novom Sadu počinje u 19 časova. Srpska turneja Amira Ora završava se u Zrenjaninu, gde će ovaj pesnik imati književno veče 26. novembra u 19 časova u Pozorišnom klubu Zeleno Zvono.
Muzej vremena je celovita pesnička knjiga u kojoj se, iz različitih uglova i sa podrazumevanjem ogromne pesničke tradicije i tradicije mišljenja, razmatra pitanje vremena i ljudske egzistencije u tokovima vremena.
Pre dve godine Arhipelag je objavio i knjigu izabranih pesama Amira Ora Pohara.
Rođen u Tel Avivu 1956. godine, Amir Or je pesnik, esejista, urednik i prevodilac. Autor je jedanaest knjiga poezije, objavio je veliki broj eseja o poeziji, klasičnoj kulturi, i uporednoj religiji.
Pesme Amira Ora do sada su prevedene na više od četrdeset jezika. Objavio je i osamnaest pesničkih knjiga na raznim jezicima u Evropi, Aziji i Americi. Za poeziju Or je, između ostalog, dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu, Fulbrajtovu nagradu za pisce i Međunarodni književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“, kao i priznanje „Plejada“ za značajan doprinos modernoj svetskoj poeziji.