Beograd, 17. decembra 2018. – Beogradska premijera nove knjige Dragoljuba Mićunovića Demokratija, populizam, entropija, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se u utorak 18. decembra s početkom u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.
O knjizi Demokratija, populizam, entropija govoriće književnica Vida Ognjenović, asistentkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nataša Jovanović Ajzenhamer, publicista i novinar Zoran Panović, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Dragoljub Mićunović.
Dragoljub Mićunović Život u nevremenu 03Knjiga Demokratija, populizam, entropija govori o najaktuelnijim savremenim društvenim i političkim pitanjima u rasponu od populizma do izazova koji su sa različitih strana upućeni demokratiji i njenim institucijama. Mićunovićeva knjiga je politikološka rasprava o ključnim savremenim izazovima demokratije i o uzrocima pojave populizma kao globalnog procesa koji poslednjih godina oblikuje svetsku političku i društvenu scenu. Mićunović populizam doživljava kao „tehniku transformacije“ kojom se „pluralističko demokratsko društvo pretvara u autoritarno monističko društvo“. Preispitujući aktuelne izazove, ali i perspektive demokratije, Mićunović upozorava da globalno širenje autoritarnosti oštećuje i sužava demokratska prava, zbog čega je populizam najnedvosmisleniji put do autokratije.
Da bi osvetlio savremene političke procese, pogotovu one koji i na lokalnom i na globalnom nivou ugrožavaju demokratiju, Mićunović daje istorijsku retrospektivu razvoja demokratskih ideja i institucija i vodi podsticajan dijalog sa najvažnijim filozofskim i politikološkim raspravama o demokratiji i njenim vrednostima. Kao politički filozof i sociolog, Mićunović istražuje na koje sve načine populizam menja strukturu savremenih društava i zbog čega demokratija ostaje garancija društvene stabilnosti. Osnovno pitanje koje autor pokreće u ovoj odlično napisanoj, teorijski utemeljenoj i provokativnoj knjizi jeste koliko teorijsko toliko i suštinski praktično: Da li demokratija ima previše izazova i protivnika ili ima nedovoljno prijatelja i saveznika?
Na kraju knjige Demokratija, populizam, entropija, kao jedna vrsta dodatka i poziva na dijalog, nalazi se Mićunovićevo pismo upućeno „prijateljima demokratije“.
Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.