Ljubljana, 11. juna 2024. – Razgovor o romanu poznate slovenačke književnice Berte Bojetu Filio nije kod kuće, koji je objavljen nedavno u izdanju Arhipelaga, održan je na 29. Slovenskim danima knjige u Ljubljani.
Ovaj trodnevni ljetnji sajam slovenačke knjige na otvorenom, koji je okupio veliki broj izdavača, kulturnih institucija i pisaca, bio je prilika za promociju 100. knjige koja je objavljena u međunarodnoj antologijskoj ediciji 100 slovenskih romana. Pokrenuta pod pokroviteljstvom Foruma slovenskih kultura, edicija 100 slovenskih romana je tokom 15 godina objavila ukupno 100 romana na različitim jezicima.
Izdavač edicije na srpskom jeziku je Arhipelag, najaktivniji nacionalni izdavač ove edicije.
U razgovoru o romanu Berte Bojetu Filio nije kod kuće učestvovali su Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, Namita Subiotto, profesorka slavistike na Univerzitetu u Ljubljani, književna kritičarka Varja Balžarolski Antić, kao i Klemen Jelinčič Boeta, prevodilac i sin Berte Bojetu Boeta.
Roman Filio nije kod kuće govori o ženama koje su htele da postanu ptice, da dobiju krila i da pobegnu sa ostrva na kom vladaju besmisleno surovi zakoni. Žene na ostrvu su poput zakasnelih ptica koja gledaju iz ljuski jajeta, unapred se radujući trenutku kada će napustiti ostrvo, čak i pored saznanja da svakog trena mogu poginuti ili završiti u zatvoru.
U kritici je Berta Bojetu Boeta nazivana slovenačka Margaret Atvud, dok je distopijska priča njenog romana Filio nije kod kuće, uzbudljiva i smeštena u lokalni kolorit neimenovanog ostrva, poređena s romanom Margaret Atvud Sluškinjina priča.